Life is a journey

Even op adem komen in het mooie Nederland

Uiteraard is een reis de wereld rond niet compleet zonder een tussenstop in Nederland. Want laten we niet vergeten hoe mooi ons eigen land eigenlijk is, zelfs met het temperatuurverschil en de regen die ik aantrof toen het vliegtuig de Nederlandse bodem raakte. Precies een weekend had ik de tijd, nadat ik op vrijdagmiddag op Schiphol arriveerde. De vlucht terug uit Rio bleek gelukkig iets minder vervelend dan de reis heen, maar om nou te zeggen dat ik een ‘goede reis’ heb gehad, dat is na zo’n lange zit gewoonweg niet realistisch. Het was een nachtvlucht dit keer en door de drukke week had ik voldoende slaaptekort opgebouwd om direct na het avondeten in slaap te kunnen vallen. Na een keer of 10 wakker te zijn geworden, kwamen we dan eindelijk op Schiphol aan.

Na een kort bezoekje aan ons eigen TNS kantoor die middag voor een update met het Nederlandse team, reed ik die avond door naar vakantiepark de Weerterbergen in Limburg, alwaar m’n gezin met smart zat te wachten op de verhalen die ik mee bracht uit Brazilië. Even een dagje bijkomen door zo lang als mogelijk uit te slapen, rond te dobberen in het subtropisch zwemparadijs, een bezoekje aan de sauna en tijdens een burgerlijk gourmetdiner op zaterdagavond. Na het diner was het helaas alweer tijd om terug naar Amsterdam te gaan, omdat de vlucht naar Maleisië op de zondagavond erna alweer gepland stond. Nu kon ik de koffer van Brazilië ingepakt laten, er zelfs een overschot aan kleren uithalen, dus veel voorbereidingstijd had ik die zondag niet nodig.

Gelukkig had ik de week ervoor al vernomen dat er dat weekend geen treinverkeer mogelijk was van en naar Schiphol. Er zou vervangend metrovervoer ingezet worden, aldus hetnieuwsbericht. Aangezien er geen metro’s naar Schiphol rijden is het mij nog steeds een raadsel hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben. Ik besloot de veilige weg te nemen en pakte een van de extra bussen die ingezet werden vanaf Station Sloterdijk. Nog geen half uurtje later was ik weer op de inmiddels vertrouwde luchthaven Schiphol. Snel nog even de wereldstekker ruilen die ik de week ervoor gekocht had, maar niet geschikt bleek te zijn voor de geaarde (??) stekker die aan de adapter van mijn laptop zat, een nieuwe Lonely Planet kopen en door naar de gate.

Een uur of 24 van tevoren online inchecken was helaas niet vroeg genoeg gebleken om m’n stoel te upgraden, of slechts een andere zitplaats te kiezen. Ook op Schiphol en tijdens het boarden was hier geen mogelijkheid meer voor, het vliegtuig zat vol. Dat betekende dat ik het helaas weer moest doen met de stoel die me toegewezen was, eentje in het midden in een rij van 3. Dat beloofde weer een hele lange reis te gaan worden… Zucht.